Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone pierożki do barszczu
Kapustę zalać grzybami razem z wodą, tak żeby kapusta była przykryta, dodać liść laurowy i ziele angielskie, ugotować.
Cebulkę drobno pokroić podsmażyć na łyżce masła .
Ugotowaną kapustę z grzybami odcedzić drobno pokroić, dodać przesmażoną cebulkę, doprawić do smaku pieprzem, solą , dokładnie wymieszać.
Do farszu można dodać łyżeczkę bułki tartej jeśli jest zbyt rzadki.
Z podanych składników zagnieść szybko ciasto, zawinąć w folię, odłożyć do lodówki na 30 minut.
Ciasto rozwałkować cienko, wycinać kwadraty o bokach 3x3 cm na każdy kwadrat nakładać trochę farszu
i dokładnie sklejać brzegi.
Układać pierogi na blasze wysmarowanej tłuszczem.
Pieczemy w nagrzanym piekarniki 180 stopni około 15 minut do zrumienienia