Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone ziemniaki z boczkiem
Ziemniaki z boczkiem idealnie miękkie i smaczne. Warto wykorzystać właśnie ten sposób na ich przygotowanie, bo zawsze się udają. W tym przepisie ziemniaki z boczkiem mają cebuli i kwaśnej śmietany, który idealnie się komponują.
Kroki postępowania
Ziemniaki dokładnie umyć i wyszorować skórkę. Przekroić wzdłuż na pół, skropić delikatnie olejem, oprószyć solą i zawinąć po parę połówek w folię aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 *C, góra-dół. Piec przez około godzinę, aż będą miękkie. Najlepiej sprawdzić to wbijając widelec w ziemniak.
![Krok 1 - Pieczone ziemniaki z boczkiem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/pieczone-ziemniaki-z-boczkiem1-2.jpg)
Boczek i cebulę pokroić w kostkę i usmażyć razem na patelni. Ziemniaki wydrążyć za pomocą łyżeczki, zostawiając około 1 mm od skórki.
![Krok 2 - Pieczone ziemniaki z boczkiem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/pieczone-ziemniaki-z-boczkiem2-2.jpg)
![Krok 3 - Pieczone ziemniaki z boczkiem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/pieczone-ziemniaki-z-boczkiem3-2.jpg)
![Krok 4 - Pieczone ziemniaki z boczkiem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/pieczone-ziemniaki-z-boczkiem4-2.jpg)