Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone ziemniaki z sosem z czosnkiem i serem pleśniowym
Pieczone ziemniaki z sosem czosnkowym to klasyka, ale czy próbowaliście ich z serem pleśniowym? Takie ziemniaki mogą być pysznym dodatkiem do mięsa, ale i innych dań obiadowych. Pieczone ziemniaki z sosem czosnkowym sprawdzą się też w wersji solo!
Kroki postępowania
Ziemniaki dokładnie szorujemy, osuszamy i nakłuwamy widelcem lub wykałaczką. Sól, pieprz, paprykę i zioła prowansalskie mieszamy i powstałą mieszanką nacieramy ziemniaki z zewnątrz. Następnie głęboko je nacinamy (nie dokrawając do końca) i oprószamy mieszanką przypraw od środka. Z folii aluminiowej przygotowujemy 8 kwadratów i natłuszczamy je po bardziej błyszczącej stronie olejem. Na każdym kawałku folii układamy jednego ziemniaka i szczelnie zawijamy folię. Układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy ok. 70-90 min w temp. 195 stopni C. (czas pieczenia zależy od wielkości ziemniaków. Ważne, aby ziemniaki były jednakowej wielkości - wtedy wszystkie będą upieczone w tym samym czasie).
W czasie, gdy ziemniaki są w piekarniku przygotowujemy sos czosnkowy. Jogurt mieszamy z gęstą śmietaną. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojony na kawałki ser pleśniowy. Wszystko miksujemy blenderem, a następnie doprawiamy według uznania solą i pieprzem.
Upieczone ziemniaki podajemy polane sosem czosnkowym z serem pleśniowym.