Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony pstrąg łososiowy w marynacie
PRZYGOTOWANIE:
1. Filety z łososia myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym, oczyszczamy z ości i odcinamy skórę.
Tak przygotowane filety oprószamy delikatnie solą i pieprzem.
Następnie przygotowujemy marynatę z sosu sojowego, miodu, soku z limonki, wody, przeciśniętego przez praskę ząbka czosnku, papryki (słodkiej i ostrej) i posiekanego świeżego koperku.
Połową marynaty nacieramy filety z łososia i odstawiamy do lodówki na około godzinę.
2. Następnie filety przekładamy do naczynia żaroodpornego delikatnie wysmarowanego masłem. Układamy na wierzch pokrojone w cienkie plastry ząbki czosnku i małe plasterki masełka.
3. PIECZENIE PSTRĄGA ŁOSOSIOWEGO:
Rybę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez 10 minut. Po tym czasie dolewamy pozostałą część marynaty (wcześniej podgrzaną) i pieczemy przez kolejne 10 minut.
Pstrąga podajemy z ulubionymi dodatkami.
Ja podałam go z marchewką na ciepło oraz kaszą bulgur.
Życzę smacznego! :)