Przepis i sposób przygotowania na: Piernik
Całość doprowadzamy do zagotowania.
Mąkę mieszamy z sodą, przyprawą i kakao.
Wrzątkiem zalewamy mąkę z dodatkami, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostudzenia.
Wystudzone ciasto miksujemy z żółtkami, dodajemy bakalie(rodzaj wg uznania, ja dodaję suszone morele, żurawinę rodzynki, suszone figi, kazdyzowaną skórkę owocową, kandyzowane, wiśnie, płatki migdałów, posiekane orzechy włoskie) i mieszamy.
Na koniec dodajemy ubite na sztywno białka i mieszamy.
Ciasto przelewamy do formy (użyłam blachy 33x23 cm).
Pieczemy około godzinę, do suchego patyczka.
Upieczone ciasto odstawiamy do przestudzenia i przygotowujemy polewę.
W rondelku roztapiamy margarynę, dodajemy mleko, cukier puder i kakao dokładnie łącząc składniki. Mieszamy przez chwilę nie doprowadzając do zagotowania.
Polewę wylewamy na wystudzony piernik i odstawiamy do zastygnięcia.
Smacznego :)