Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Piernik toruński

5.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki pszennej
500 g
miodu spadziowego
250 g
masła
150 g
cukru
150 g
suszonych śliwek
100 g
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat
1 opakowanie
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat
1 łyżeczka
polewa czekoladowa
1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik toruński

W garnuszku podgrzewamy na małym ogniu miód z przyprawą do piernika. Jak zacznie bulgotać zdejmujemy z ognia. W misce ucieramy masło z cukrem. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Oddzielamy żółtka od jajek i dodajemy po jednym do masy cukrowej na przemian z miodem. Mieszamy mikserem. Suszone śliwki drobno siekamy i dodajemy do masy. Mieszamy. Białko ubijamy na sztywną pianę i na przemian z mąką dodajemy do masy delikatnie mieszając trzepaczką tak, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.

Użyłam dwóch blaszek o wymiarach 20X11

Pieczemy w 180 C około 1 godzinę.

Odstawiamy do ostygnięcia. Polewę czekoladową rozpuszczamy w wodnej kąpieli i polewamy ciasto.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

andzia123 24.07.2012 10:39
super
SmacznaPyza 18.11.2011 19:35
ładny pierniczek
sylwia / sytofala 18.11.2011 19:08
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak