Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi Eli z dynią i grzybami
przygotowanie farszu
Grzyby oczyścić i pokroić. Cebulę obrać z łupinek i drobno posiekać. Na patelni roztopić masło,dodać grzyby, cebulę, przesmażyć i ostudzić.
Miąższ z dyni i cukinii pokroić w kostkę, ugotować i pognieść.
Kaszę ugotować (1 część kaszy - 2 części wrzątku) szklanki osolonym wrzątku i ostudzić.
Do miski włożyć kaszę, dodać dynię, cukinię, grzyby z cebulą, bułkę tartą, czosnek i przyprawę do grilla. Całość doprawić solą, pieprzem i wymieszać.
przygotowanie pierogów
Do miski przesiać mąkę, dodać jajko i stopniowo gorącą wodę.
przygotowanie omasty
Na patelni rozgrzać smalec, dodać cebulę i smażyć aż się lekko zrumieni.