Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Pierogi leniwe

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

2 łyżki masła
2 łyzki cukru
150 g mąki
sól
twaróg 1/2 kg
jajko 3 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi leniwe

Kroki postępowania

1
Oddzielić żółtka od białek. Masło utrzeć w misce z żółtkami na puszystą masę. Następnie dodać twaróg i dobrze wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę ze szczyptą soli i dodawać ją na przemian z mąką do masy twarogowej. Posłodzić i ponownie wyrobić. Ciasto powinno być lekko klejące.Tak przygotowane ciasto wyłożyć na blat obsypany mąką.
Krok 1 - Pierogi leniwe foto
2
Uformować skośne 1,5 cm kluseczki. W garnku zagotować wodę z solą i gotować do wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową.
Krok 2 - Pierogi leniwe foto
3
Podawać z roztopionym masłem i cukrem.
Krok 3 - Pierogi leniwe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak