Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
1. Grzyby zalewamy około 300ml wrzątku, przykrywamy i odstawiamy na minimum 30 minut.
2. Kapustę można przepłukać odrobinę zimną wodą jeśli jest mocno kwaśna. Następnie odciskamy z niej wodę, dość drobno siekamy i umieszczamy w garnku.
3. Wodę, w której moczyły się grzybki wlewamy do garnka z kapustą, a następnie stawiamy go na palniku i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy pod przykryciem. Grzybki odciskamy z wody i również drobno kroimy, a następnie dorzucamy do kapusty.
4. Cebulę kroimy w kostkę, a marchew ścieramy na tarce o średnich oczkach. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju z pomidorów. Podsmażamy na nim cebulę, a gdy się zeszkli dodajemy marchewki. Wszystko razem przesmażamy, aż marchewka zmięknie. Można przykryć patelnię pokrywką lub co jakiś czas dodawać odrobinę wody, aby marchewka się nie wysuszyła lub nie przypaliła. Na koniec dodajemy cebulę i marchew do garnka z kapustą razem z drobno pokrojonymi pomidorami i tymiankiem.
5. Całość gotujemy około 40 minut pod przykryciem, a następnie zdejmujemy pokrywkę, dodajemy cydr i przesmażamy, aż wyparuje cały płyn