Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Pierogi po łemkowsku

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka 500 g
woda gorąca 300 ml
masło 50 g

Farsz

ziemniaki 400 g
kapusta kiszona 200 g
ser biały 250 g
boczek surowy 250 g
cebula 1 duża
olej rzepakowy 3 łyżki
ząbki czosnku 3 szt
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi po łemkowsku

Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości, odcedzamy i studzimy. Mielimy razem z białym serem.

Kapustę gotujemy do miękkości z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Odciskamy z wody, drobno siekamy. Dodajemy do zmielonych ziemniaków z serem.

Boczek kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na oleju, dodajemy posiekaną cebulę, smażymy do zeszklenia. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy jeszcze chwilę. Przestudzony boczek z cebulą i czosnkiem dodajemy do farszu. Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Ciasto:

Do miski wsypujemy mąkę. Łączymy ją z gorącą wodą i roztopionym w niej masłem. Dokładnie wyrabiamy i cienko rozwałkowujemy. Wycinamy przy pomocy szklanki, okręgi i na każdy z nich umieszczamy farsz. Pierogi zlepiamy i gotujemy w osolonym wrzątku przez 4 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lis 12.10.2016 10:25
Bardzo smakowicie się zapowiada:)
halina17 16.04.2016 19:43
Z takim farszem jeszcze nie jadłam pierogów -smaczne na pewno.
Aleksandra/Olcia 16.04.2016 19:24
nie jadłam takich.może kiedyś się skuszę
benka 16.04.2016 18:46
O takich nie wiedziałam, z pewnością pyszne :)
Beatris 16.04.2016 18:00
Dużo bym dała za porcyjkę... Pycha:)
Renata9 16.04.2016 17:41
Takie smaczne pierogi to bym chętnie zjadła

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak