Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z ziemniakami i serem feta
* 500 g mąki pszennej
* 1 szklanka wody
* 5 łyżek oleju
* 1 jajko
* szczypta soli
Zagotować wodę, wsypać mąkę do miski. Następnie wrzątkiem zalać mąkę, wymieszać łyżką. Odczekać kilka minut aby przestygło, dodać jajko oraz olej. Zagnieść jednolite ciasto.
Ciasto jest naprawdę świetne, bardzo dobrze się z nim pracuje. Spokojnie można je zrobić dzień wcześniej i zawinięte w folię spożywczą włożyć do lodówki ( polecam tę opcję - jeszcze lepiej się wałkuje ).
Farsz:
Ziemniaki zemleć w maszynce lub przepuścić przez praskę. Ser rozkruszyć. Cebulę posiekać i zrumienić na oleju. Składniki farszu wymieszać, przyprawić ( oregano można zastąpić rozmarynem, tymiankiem lub innymi ulubionymi ziołami ).
Pierogi gotować w osolonym wrzątku około 2 minut od wypłynięcia.
Przed podaniem okrasić według własnego smaku.
Smacznego :)