Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Pierogi ze szpinakiem

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka 300 g
woda 180 ml
sól 1 łyżeczka

Nadzienie

ziemniaki 1 kg
cebula biała 2 szt
szpinak mrożony 1/2 kg
czosnek 4 ząbki
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ze szpinakiem

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól i wlewamy strumieniem wodę, cały czas mieszając łyżką. Kiedy składniki się połączą wyrabiamy ciasto ręcznie. Gotowe wałkujemy i wycinamy z niego kółka. Najlepiej wielkości szklanki, ale wielkość pierogów zależy już od naszych upodobań. Ziemniaki należy ugotować i przepuœścić przez praskę. Cebulę obieramy, drobno mieszamy i podsmażamy z dodatkiem soli i pieprzu. Dodajemy przeciœśnięty przez praskę czosnek i osączony szpinak. Farsz dokładnie mieszamy. Doprawiamy ewentualnie do smaku. Na każdym kawałku ciasta układamy kuleczkę nadzienia i zlepiamy pierogi. Gotujemy w lekko osolonej wodzie do wypłynięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 03.07.2015 18:40
Na pewno dobre.
marcia7 02.07.2015 19:04
piękne zwłaszcza te okrągłe
dom-agi 02.07.2015 17:04
Uwielbiam!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak