Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ze szpinakiem i białym serem polane tymiankowym masełkiem
Kroki postępowania
- 250ml mleka wraz z 1 żółtkiem, 1/4kostki masła oraz szczyptą soli zagotowujemy. Jak wszystko się rozpuści i wymiesza ściągamy z ognia i wlewamy do miseczki, stopniowo dodajemy mąki i mieszamy.
Ciasto oczywiście możemy zrobić inne. Każdy z was pewnie ma swoje ulubione więc nie narzucam - liczy się farsz :)
![Krok 1 - Pierogi ze szpinakiem i białym serem polane tymiankowym masełkiem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/pierogi-ze-szpinakiem-i-bialym-serem-polane-tymiankowym-maselkiem1-2.jpg)
1. Odrobinę masełka rozpuszczamy na patelni.
![Krok 2 - Pierogi ze szpinakiem i białym serem polane tymiankowym masełkiem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/pierogi-ze-szpinakiem-i-bialym-serem-polane-tymiankowym-maselkiem2-2.jpg)
3. Szpinak dusimy aż odparuje woda albo na sitku go odsączamy.
![Krok 3 - Pierogi ze szpinakiem i białym serem polane tymiankowym masełkiem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/pierogi-ze-szpinakiem-i-bialym-serem-polane-tymiankowym-maselkiem3-2.jpg)
![Krok 4 - Pierogi ze szpinakiem i białym serem polane tymiankowym masełkiem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/pierogi-ze-szpinakiem-i-bialym-serem-polane-tymiankowym-maselkiem4-2.jpg)
6. Zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i odrobiną oleju. Wrzucamy pierożki do wrzątku, gotujemy chwilę od wypłynięcia.
7. Odrobinę masełka rozpuszczamy, dodajemy tymianek i mieszamy. Powstanie nam super polewa do pierożków.
![Krok 5 - Pierogi ze szpinakiem i białym serem polane tymiankowym masełkiem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/pierogi-ze-szpinakiem-i-bialym-serem-polane-tymiankowym-maselkiem5-2.jpg)
SMACZNEGO :)
![Krok 6 - Pierogi ze szpinakiem i białym serem polane tymiankowym masełkiem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/pierogi-ze-szpinakiem-i-bialym-serem-polane-tymiankowym-maselkiem0-2.jpg)