Przepis i sposób przygotowania na: Pikantny chlebek odrywany
Maślankę roztrzepujemy z jajkami oraz ziołowym olejem.
Mąkę pszenną przesiewamy i mieszamy z krupczatką. Dodajemy do niej mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże.
Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość.
Pomidory gotujemy z cukrem i papryczką przez około 15 minut i odstawiamy do przestudzenia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i kroimy na około 15 kwadratów.
Przykrywamy ściereczką i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia.
Wyrośnięte kawałki smarujemy pikantnym sosem pomidorowym i posypujemy starym serem.
Nakładamy jeden kawałek na drugi i przekładamy je pionowo do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (25 x 10 cm).
Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach.
Smacznego :)