Przepis i sposób przygotowania na: PIKANTNY KAPUŚNIAK Z CHORIZO.
i seler w plasterki, obraną cebulę siekamy drobno.
Cebulę szklę na łyżce oleju, dodaję warzywa prócz ziemniaków i chwilę
podsmażam, następnie zalewam wodą.
Ziemniaki gotuję osobno - kwas z kapusty powoduje, że nie będą miękkie.
Następnie odcedzam je i odstawiam.
Kiełbasę kroję w plasterki, dorzucam do warzyw. Dodaję ziele angielskie,
liście laurowe. Kapustę kroję drobniej, a jeśli jest zbyt słona, przepłukuję wodą.
Kapustę wraz z kiełbasą i warzywami gotuję, aż kapusta i warzywa zmiękną.
Kiedy już wszystko jest odpowiedniej miękkości, dodaję ugotowane osobno
ziemniaki, dodaję majeranek i zagotowuję całość.
Odstawiam - kapuśniak najlepiej smakuje na dzień następny, wtedy
wszystkie smaki się odpowiednio przegryzą.