Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Pizza z grzybami leśnymi

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Pyszna domowa pizza z grzybami leśnymi i serem. Warto zrobić zwłaszcza w sezonie grzybowym, kiedy świeże grzybki sami zbierzemy. Takie smakują najlepiej.

Składniki:

Ciasto na pizzę

mąka 50 dag
woda ciepła 300 ml
drożdże suche 7 g
sól 1 mała łyż.
cukier 2 mała łyż.
oliwa extra virgin 2 łyżki

Farsz

grzyby leśne 50 dag
cebula 1 sztuka
olej 1 łyżka
masło 4 łyżki
mąka 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
ser żółty starty 10 dag
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza z grzybami leśnymi

Przygotowanie ciasta

1
W wyższym naczyniu drożdże i cukier rozpuścić w ciepłej wodzie. Naczynie nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce
Do dużej miski wsypać mąkę zmieszaną z solą.
Gdy drożdże „ruszą” czyli powiększą swoją objętość i zaczną się pienić, wlać do miski z mąką i ręcznie wyrabiać ciasto.
Po wstępnym wyrobieniu ( kiedy składniki się połącza) dodać 2 łyżki oliwy i jeszcze przez chwilę wyrabiać aż olej zostanie wchłonięty.
Z ciasta powinna powstać zwarta kula odchodząca w całości od brzegów miski
Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 min. do1 godz.
2
FARSZ – Grzyby oczyścić, opłukać, osuszyć i pokroić w plasterki.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i 2 łyżki masła lub margaryny i poddusić na niej najpierw cebulę, a następnoe dorzucić grzyby, często mieszając – ok. 30 min.
Odkryć aby woda odparowała, doprawić solą, i pieprzem.
Oprószyć mąką, wymieszać i poddusić z mąką jeszcze przez chwilę
3

Wyrośnięte ciasto wyjąć na obsypaną mąką stolnicę, zanieść jeszcze przez parę minut i podzielić na 2 – 3 części / z podanej ilości wychodzą 3 pizze wielkości tortownicy lub 2 większe.
Każdą kulkę ciasta rozwałkować najlepiej na papierze do pieczenia.
Tortownicę lub formę do tarty nie natłuszczać ale wstawić do piekarnika i podgrzać.
Do ciepłej formy włożyć ciasto wraz z papierem podnosząc tylko z ciasta nieco brzegi.
Powierzchnię ciasta oprószyć lekko mąką i tartą bułką.
Na ciasto wyłożyć masę grzybową. rozłożyć na niej wiórki z masła, posypać serem i łagodną mieloną papryką.

4
Włożyć do nagrzanego do 220 st. C. piekarnika i piec ok. 15 – 20 min.
Ostatnie 5 min. przełączyć piekarnik na grzanie od dołu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak