Przepis i sposób przygotowania na: Pizza z sosem śmietankowym i kurczakiem
Pieczarki kroimy w plastry, cebulkę siekamy. W rondelku rozgrzewamy 1 łyżkę masła klarowanego i lekko obsmażamy cebule z pieczarkami.
Kurczaka/pałki kurczaka kroimy w paski.
Wykonanie sosu:
Śmietanę wymieszać z majonezem i doprawić do smaku (solą, pieprzem, bazylią, oregano, czosnkiem). Lekko ubić rózgą, aby nie była płynna.
Wykonanie ciasta:
Drożdże rozkruszamy do miseczki, zasypujemy cukrem i zostawić na 5 minut, aby się rozpuściły.
Do dużej miski wsypujemy mąkę, 1/2 łyżeczki soli, rozpuszczone drożdże oraz wodę- mieszamy łyżką, dodajemy olej i wyrabiamy wszystko ręką. Ciasto powinno być elastyczne.
Ciasto przekładamy do miski posmarowanej olejem i przykrywamy ściereczką- zostawiamy na 1 godzinę, aby wyrosło i podwoiło objętość.
Wyrośnięte ciasto rozkładamy na blasze.
Smarujemy sosem śmietanowym, posypujemy startym serem, nakładamy cebule i pieczarki.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika nastawionego na 200 stopni na ok. 20-25 min. (aż się zarumieni).
Podawać z kleksem sosu śmietanowego albo majonezem.