Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Pizzeriniki

5.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki na ciasto

drodże,
30 g
mąka pszenna
2 szklanki
oliwa
2 łyżki
cukier
1 łyżeczka
woda ciepła
3/4 szklanki
sól
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat
kasza manna
2 łyżki

Dodatki

sos pomidorowy
6 łyżeczek
salami
12 plasterków
oliwki zielone
12 sztuk
kukurydza w puszce
12 łyżeczek
suszone pomidory
12 sztuk
ser żółty starty
12 łyżeczek

Przepis i sposób przygotowania na: Pizzeriniki

Drożdże ucieramy z cukrem i dodajemy ciepłą wodę. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy soli i roztarte drożdże z wodą. Całość zagniatamy. Na koniec dodajemy oliwę z oliwek i ponownie zagniatamy. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Po tym czasie ciasto powinno zwiększyć swoją objętość. Z wyrośniętego ciasta urywamy kule i rozwałkowujemy je na placki o średnicy ok. 7 cm. Następnie blachę do pieczenia smarujemy oliwą i posypujemy kaszą manną. Na tak przygotowaną blachę nakładamy nacze pizzerinki i dekorujemy je ulubionymi dodatkami. W moim przypadku było to nałożenie ketchupu, następnie pokrojonych oliwek, posiekanych pomidorów suszonych, kukurydzy, salami i na koniec ser.
Pizzerinki pieczemy w nagrzanym do 200C piekarniku przez ok. 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 14.12.2014 17:04
bardzo pyszne pizzerinki lubie takie
Wiesława1 14.12.2014 16:00
Bardzo fajny przepis
barbara11561 14.12.2014 14:40
świetne,takie malutkie pizze:)bardzo smacznie wyglądają:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak