Przepis i sposób przygotowania na: Placek drożdżowy z jabłkami
Dużą prostokątną blachę smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką.Żółtka ucieramy z cukrem na pulchną masę. Mąkę przesiewamy do dużej miski, do której następnie dodajemy rozczyn, resztę mleka, szczyptę soli, skórkę cytrynową i wanilię. Ciasto wyrabiamy do połączenia wszystkich składników. Gdy ciasto będzie gładkie i pojawią się pęcherzyki powietrza, powoli wlewamy stopiony i ostudzony tłuszcz, wyrabiamy dalej aby ciasto było pulchne. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blachę i równamy. Możemy to zrobić najlepiej palcami zanurzonymi wcześniej w tłuszczu. Na wierzch kładziemy opłukane, bez pestek owoce. Blachę z ciastem pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Gdy ciasto ponownie wyrasta przygotowujemy kruszonkę. Z mąki, cukru i masła zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki.
Na wierzch wyrośniętego ciasta wykładamy kawałki kruszonki. Placek wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 stopni i pieczemy przez 30-40 minut. Po upieczeniu placek kroimy na 2 lub 4 części i dopiero wyjmujemy i studzimy na kratce. Po wystudzeniu placek możemy pokroić na mniejsze kawałki.