Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

PLACEK NIEDZIELNY

5.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko
7 sztuk
cukier kryształ
7 łyżek
cukier waniliowy
16 gram
Sklep Prymat
mąka pszenna
7 łyżek
zapach śmietankowy
kilka kropli
proszek do pieczenia
2 łyżeczki
galaretka wiśniowa
2 sztuki
galaretka agrestowa
2 sztuki
mleko 3,2%
2 niepełne szklanki
sok owocowy
300 ml.
bita śmietana
2 paczki
woda
700 (do galaretki)
woda
7 (gorąca)

Przepis i sposób przygotowania na: PLACEK NIEDZIELNY

BISZKOPT:
Upiec biszkopt w blaszce o wymiarach 37 cm. x 43 cm. według swojego przepisu na (każdy
go inaczej, a ja podam mój).
Ubić całe jajka z cukrem kryształem i waniliowym, dodając stopniowo wodę, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać w 1 stronę podbierając
od spodu do góry, ruchem kołowym.
Masa musi być puszysta i kremowa wlać na blachę.
Zanim wleję ciasto na blachę, to wykładam spód papierem śniadaniowym, a boków niczym nie smaruję i nie posypuję.
Biszkopt piec w temperaturze 180 stopni C przez 35 minut na termoobiegu lub grzałce górnej i dolnej, to zależy od pieca elektryczno-gazowego, która funkcja jest lepsza.
Po upieczeniu zostawić do ostygnięcia.
Na biszkopt dać masę blado zieloną, a na wierzch różową.

SPORZĄDZANIE PLACKA :
Pianka blado zielona-
2 galaretki agrestowe wsypać do 200 ml gorącej wody ( niepełna szklanka) i dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia ( nie gotować), dodać od razu 1 butelkę małego soku „Kubuś” i pozostawić do stężenia, ale by całkowicie nie zastygła.
1 śmietanę \"Śnieżka\" w proszku ubić z niepełną szklaną zimnego mleka (około 3/4 szklanki) przez 5 minut, według przepisu na opakowaniu.
Pod koniec ubijania wlewać stopniowo tężejąca galaretkę.
Masę wyłożyć na biszkopt i wstawić do lodówki i zacząć przygotowywać masę różową.

Pianka różowa-
2 galaretki wiśniowe wsypać do 500 ml gorącej wody i dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia ( nie gotować) i pozostawić do stężenia, ale by całkowicie nie zastygła.
1 śmietanę \"Śnieżka\" w proszku ubić z niepełną szklaną zimnego mleka (około 3/4 szklanki) przez 5 minut, według przepisu na opakowaniu.
Pod koniec ubijania wlewać stopniowo tężejąca galaretkę i wymieszać.
Tą masę wyłożyć na zastygniętą wcześniej masę zieloną.

Placek dać do lodówki na parę godzin do ochłodzenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 30.09.2015 00:58
Dziękuję wszystkim osobom za tak liczne i miłe komentarze oraz głosy. Pozdrawiam wszystkich gotujących i piekących.
kloruś 10.04.2014 10:05
fajne duże ciacho :)
Lidka19880 24.01.2014 12:57
chyba jestem łakomczuchem bo nie ominę żadnej stronki z ciastami.to ciasto jest naprawdę fajne
gusia1000 13.09.2013 22:45
Dziękuję wszystkim osobom za tak liczne i miłe komentarze oraz głosy. Pozdrawiam wszystkich gotujących i piekących.
ppaulina 18.08.2013 19:06
napewno pyszny
JOANNA16 10.05.2013 08:46
pyszny placuszek
gusia1000 03.05.2013 19:28
Dziękuję wszystkim osobom za tak liczne i miłe komentarze oraz głosy. Pozdrawiam wszystkich gotujących i piekących.
gosia56 15.01.2013 11:33
ciekawy przepis
pestka 11.01.2013 12:07
bardzo ciekawy
monika1968 31.12.2012 18:43
Super :) Bardzo ciekawy przepis :)
ziutula
ziutula 07.12.2012 12:21
smacznie
ziutula
ziutula 01.11.2012 13:00
nie tylko na niedzielę +
Monika-twin 20.10.2012 11:02
ciekawy pomysł
gusia1000 12.10.2012 20:18
Dziękuję wszystkim osobom za tak liczne i miłe komentarze oraz głosy. Pozdrawiam wszystkich gotujących i piekących.
Bernadeta1 10.09.2012 11:02
robię bardzo podobny-smaczny
gusia1000 29.08.2012 20:39
Dziękuję za miłe komentarze i głosy na ten mój przepis. Pozdrawiam.
aleksandra16 05.08.2012 22:42
polecam
Dorota37 19.07.2012 13:25
super
Dorota37 19.07.2012 13:25
super
eliza135 18.07.2012 21:31
napewno pyszny
[email protected] 17.07.2012 05:49
super
[email protected] 17.07.2012 05:47
pycha
Janek 16.07.2012 16:49
w sam raz na udaną niedziele
IwonaKa 15.07.2012 19:11
zjadłabym teraz do kawki,na pewno pycha !
[email protected] 14.07.2012 11:00
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak