Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Placek „Żmija”

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 9 szt.
cukier 25 dag
mąka 12 dag
mąka ziemniaczana 10 dag
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki
cukier puder do posypki
aromat cytrynowy 1 szt
kawa rozpuszczalna 1 łyżka
tłuszcz do formy
Bułka tarta klasyczna Prymat do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Placek „Żmija”

Kroki postępowania

1
Wykonanie:
Białka jaj ubić na sztywno z cukrem i podzielić na dwie części.
Krok 1 - Placek „Żmija” foto
2
Sodę wymieszać z proszkiem do pieczenia, rozdzielić do dwóch miseczek z ubitą pianą. Do jednej połowy wsypać mąkę ziemniaczaną i pokropić aromatem.
Krok 2 - Placek „Żmija” foto
3
Do drugiej dodać mąkę zwykłą i żółtka.
Krok 3 - Placek „Żmija” foto
4
Obie masy dokładnie wymieszać. Na przygotowaną tortownicę kłaść łyżką obie masy na przemian. Posypać kawą.
Krok 4 - Placek „Żmija” foto
5
Piec w temperaturze 170 stopni przez 45 minut. Po upieczeniu , ostudzić, pokroić, posypać obficie cukrem pudrem i podawać z ciepłym kakao.
Krok 5 - Placek „Żmija” foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 12.03.2015 18:09
fajna nazwa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak