Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Placki cukiniowe z patisonem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jajko 1 szt
mąka 5 łyżek
cebula 1 szt
sól do smaku
pieprz do smaku
olej do smażenia
patison kilka szt
cukinia 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Placki cukiniowe z patisonem

Cukinie i patisony myjemy. Jeśli warzywa są młode i mają miękkie skórki nie obieramy ich - w przeciwnym przypadku lepiej je obrać i usunąć gniazda nasienne. Następnie cukinie i patisony ścieramy na tarce o dużych oczkach, przekładamy na sito i odstawiamy na godzinę by odsączyć wyciekający sok. Po tym czasie warzywa przekładamy do miseczki, dodajemy startą na tarce obraną cebulę, jajko, mąkę, doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy./Ciasto powinno mieć konsystencję placków ziemniaczanych/ Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką kładziemy porcje ciasta formując placuszki i smażymy na złoty kolor. Przekładamy na papierowy ręcznik by odsączyć nadmiar tłuszczu. Podajemy z gęstą śmietaną lub sosem czosnkowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

treonina 15.04.2013 22:41
fajny przepis!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak