Przepis i sposób przygotowania na: Placki z kalafiora z fasolką szparagową
Kalafior myjemy, dzielimy na mniejsze różyczki i wrzucamy do osolonego wrzątku. Gotujemy ok. 5 minut. Odcedzić i zostawić na chwilę żeby przestygł.
W większej misce jajka mieszamy ze śmietaną i przyprawami. Dodajemy mąkę tak żeby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany.
Na koniec dosypać kalafiora i wymieszać dokładnie żeby wszystkie kawałeczki pokryły się ciastem.
Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju. Nakładać nieduże porcje ciasta łyżką i smażyć z obu stron na złotobrązowy kolor.
Sos: ogórki obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posolić, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, podrzeć i dodać listki bazylii. Wlać jogurt. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem.
Ułożyć na talerzu fasolkę, placki i polać sosem.
Smacznego!