Przepis i sposób przygotowania na: Placki ziemniaczane z mięsem mielonym
Placki ziemniaczane z mięsem mielonym.
Do mielonego zetrzeć na tarce cebulę (lub posiekać drobno i zeszklić na patelni), dodać przyprawy oraz natkę pietruszki. Mięso dokładnie wyrobić ręką, następnie formować kulki jak na klopsy. Każdą kulkę spłaszczyć podłużnie na dłoni na dość cienkie placuszki.
Ziemniaki, obrać, umyć, zetrzeć na tarce lub wspomóc się blenderem. Cebulę obrać, zetrzeć na tarce na drobnych oczkach lub posiekać drobno nożem. Wbić jajka, wsypać sól, pieprz i mąkę, dokładnie wymieszać. Sprawdzić nabierając na łyżkę trochę masy czy dość słone (ja zawsze czubkiem języka sprawdzam) w razie konieczności dosolić.
Nabrać wazówkę ciasta, wylać na rozgrzaną patelnie z olejem, nałożyć płaski placuszek z mięsa...
...a na placuszek mięsny nałożyć niedużo ciasta ziemniaczanego i rozsmarować łyżką.
Smażyć z obu stron na rumiano, na średnim ogniu.
Po usmażeniu układać na ręczniku papierowym, następnie układać na talerzu i podawać z ulubionymi dodatkami.
U nas wyśmienicie smakują z sosem czosnkowym (wszystkie składniki na sos wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i wstawić do lodówki, aby smaki się przegryzły).