Przepis i sposób przygotowania na: Placki ziemniaczane ze szczypiorkiem
Uwielbiam placki ziemniaczane, które zawsze przypominają mi najmilsze smaki dzieciństwa. Dzisiaj przygotowałam je w trochę innej, ale równie smacznej wersji z dodatkiem szczypiorku. Placki ziemniaczane ze szczypiorkiem najlepiej smakują z dodatkiem kwaśnej śmietany lub lekkiego sosu grzybowego. Warto sięgnąć po ten przepis gdy właśnie zorientujecie się, że nie macie w domu cebuli lub po prostu będziecie chcieli wprowadzić jakąś nowość do doskonale znanego przepisu! Smacznie polecam :)
PRZYGOTOWANIE:
Obrane ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach, przekładamy je na sito ustawione na misce i delikatnie odciskamy. Skrobię, która pozostała na dnie dodajemy do ziemniaków, do których dodajemy także jajka, mąkę, śmietanę*, przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekany koperek oraz szczypiorek. Wszystko dokładnie mieszamy, a powstałą masę doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Porcje masy nakładamy na dobrze rozgrzany olej rzepakowy i smażymy placki z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu układamy je na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
* zapobiegnie ciemnieniu ziemniaków
Życzę smacznego! :)