Przepis i sposób przygotowania na: płaski chlebek orkiszowy z ricottą i porem
Mąkę orkiszową wymieszać z solą i łyżeczką cukru, dodać aktywny zakwas i wodę i wyrobić ciasto. Odstawić na kilka godzin, najlepiej całą noc.
Następnie rozwałkować podsypując mąką zwykłą pszenną na cienki placek w kształcie okrągłym i od razu naciąć nożem kawałki w kształcie trójkątów. i wstawić do piekarnika nagrzanego na minimum, na pół godziny.
Zioła wypłukać, natrzeć oliwą i posypać nimi ciasto.
Piec około 10-12 minut w 180 stopniach na papierze do pieczenia.
Pora umyć i pokroić w talarki. Na patelni rozgrzać masło, dodać łyżeczkę cukru i dusić pora kilka minut, doprawić solą i pieprzem.
Gorące ciasto smarować serem ricotta i posypać porem. Jeść na ciepło. Gotowe, smacznego.