Przepis i sposób przygotowania na: Polędwica z dorsza smażona w szynce parmeńskiej z libańskim tabule Tomka Jakubiaka
W miseczce wymieszaj sok z cytryny wraz ze startą skórką, posiekaną natkę i oliwę. Polędwiczki posól, popieprz i wymieszaj z powstałą miksturą, po czym każdą z osobna zawiń w plastry szynki.
Na patelni rozpuść masło i łyżką zdejmij powstałą pianę. Do masła dodaj kapary, posiekaną niesymetrycznie cebulę i oliwki. Smaż, aż składniki się zeszklą. Wszystkie składniki zdejmij z patelni, pozostawiając samo masło. Podsmaż na nim polędwiczki po 1 minucie z każdej strony. Dodaj z powrotem składniki, które wcześniej wyjąłeś, podlej winem, a na końcu dorzuć pomidorki.
W międzyczasie do miski bardzo drobno posiekaj pozostałą natkę, pomidorki, czosnek i wymieszaj z oliwą. Polędwiczki podawaj polane kaparami, a w kokilce obok tabule z natki.