Przepis i sposób przygotowania na: Polędwiczki wieprzowe w sosie balsamico z kaszą pęczak
Mięso
Oczyszczone polędwiczki kroimy w plastry, delikatnie rozpłaszczamy dłonią, solimy.
Na rozgrzanej patelni z olejem przesmażamy cebulkę, po chwili dodajemy czosnek, a następnie wkładamy mięso.
Smażymy z dwóch stron do lekkiego zrumienienia, następnie całość przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Sos
Na opróżnioną patelnię wlewamy bulion i ocet balsamiczny, dokładnie mieszamy, dodajemy miód i posiekane suszone pomidory.
Mąkę mieszamy z kilkoma łyżkami wody i wlewamy do sosu.
Gotujemy na wolnym ogniu aż zgęstnieje, następnie zalewamy mięso w piekarniku i pieczemy do miękkości w nagrzanym do 180C piekarniku przez około 30 minut.
Smacznego!