Przepis i sposób przygotowania na: Porzeczkowe motylki
Kroki postępowania
Porzeczkę przepłukujemy i dokładnie osuszamy. Najlepiej na papierom ręczniku.
CIASTO:
W letnim mleku rozpuszczamy drożdże. Następnie dodajemy do nich łyżkę cukru i około 3 łyżki mąki. Całość dokładnie mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Gdy rozczyn wyrasta rozpuszczamy masło. Rozpuszczone pozostawiamy do lekkiego ostygnięcia.
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy jajka, pozostały cukier, sól oraz w miarę wyrabiania stopniowo mąkę. Pod koniec dodajemy letni tłuszcz. Gdy ciasto będzie odchodzić od dłoni jest gotowe. W sumie czas wyrabiania wynosi około 20 minut. Tak przygotowane ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.
Z każdej części formujemy bułeczkę.
Na każde koło nakładamy porcje czerwonej porzeczki (po około 1 łyżce). W dalszej kolejności rolujemy placki.
Wyrośnięte drożdżówki wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 20 minut do zrumienienia w 180°C. Gotowe możemy dodatkowo polukrować.