Rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Umyć papryki, bakłażan i cukinie, oczyścić je i pokroić na kawałki nie większe niż 3 cm. Obrać cebulę i czosnek, pokroić cebulę w kostkę, czosnek posiekać. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia, położyć na nim warzywa i skropić je oliwą. Piec w piekarniku 35 min., po kwadransie odwrócić je na drugą stronę. Z masła, pół łyżeczki soli, mąki, jajek, sera i pieprzu sporządzić ciasto ptysiowo- serowe. Formę do tarty nasmarować tłuszczem i wyłożyć do niej ciasto. Piec 25 min. Przygotować ratatuję. Odcedzić fasolkę i włożyć do rondla wraz z pomidorami, natką pietruszki, tymiankiem oraz solą i pieprzem do smaku. Gotować 5 min. bez przykrywki. Dodać pieczone warzywa, wymieszać. Wyjąć ciasto z piekarnika, ostrożnie zdjąć z formy i położyć na talerzu. Ułożyć ratatuję na środku ciasta.