Przepis i sposób przygotowania na: Ptysiowy wieniec z truskawkową śmietanką
Kroki postępowania
![Krok 1 - Ptysiowy wieniec z truskawkową śmietanką foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ptysiowy-wieniec-z-truskawkowa-smietanka1-2.jpg)
![Krok 2 - Ptysiowy wieniec z truskawkową śmietanką foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ptysiowy-wieniec-z-truskawkowa-smietanka2-2.jpg)
Z tej porcji wychodzą dwa wieńce.
![Krok 3 - Ptysiowy wieniec z truskawkową śmietanką foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ptysiowy-wieniec-z-truskawkowa-smietanka3-2.jpg)
Ptysie napełniamy truskawkową śmietanką i odstawiamy do zastygnięcia na ok. 0,5 godz. do lodówki.
Przed podaniem ptysie posypujemy cukrem pudrem.
![Krok 4 - Ptysiowy wieniec z truskawkową śmietanką foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ptysiowy-wieniec-z-truskawkowa-smietanka4-2.jpg)
Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy tężejącą galaretkę. Całość dokładnie miksujemy. Śmietankę przekładamy do worka cukierniczego. Tak przygotowaną napełniamy dolne części ściętego wieńca. Przykrywamy uprzednio ściętymi wierzchami. Odstawiamy do zastygnięcia.
![Krok 5 - Ptysiowy wieniec z truskawkową śmietanką foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ptysiowy-wieniec-z-truskawkowa-smietanka5-2.jpg)