Przepis i sposób przygotowania na: Pulpeciki w jarzynce
# 1 mały kalafior
# 1 mały brokuł
# 1 jajko
# mała cebula
# pół szklanki mleka
# pół kajzerki
# 1 łyżka masła lub marg.
# 1 łyżka mąki
# 1 łyżka oleju
# 1/2 łyżki curry
# sól
# pieprz
Przygotowanie:
Różyczki kalafiora i brokuła obgotować w osolonej wodzie.Cebulę pokroić w kosteczkę zeszklić na patelni i zagnieść z przemielonym mięsem i wcześniej namoczoną i odciśniętą bułką, jajkiem.doprawić do smaku solą i pieprzem. Z masy uformować kulki , obtaczać je w mace i usmażyć na tłuszczu.W rondlu rozgrzać tłuszcz , oprószyć mąką i curry zasmażyć. Wlać mleko i wywar z jarzyn 3/4 szklanki mocno mieszać aby nie zrobiły się grudki.Doprawić do smaku solą i curry.Do gorącego sosu dodać różyczki warzyw, któtko podgrzać. Do talerzy nakładać sos z jarzynką i na wierzch pulpeciki. Smakują z pieczywem.