Przepis i sposób przygotowania na: Pulpeciki z indyka duszone w ajvarze z ryżem i warzywami
Mięso mielone z indyka wyrabiamy z jajkiem, kaszą manna, pokrojoną drobno cebulką i przyprawami. Formujemy ok 16 pulpecików, obtaczamy w mące i dusimy w rondelku z wodą (ok. 0.5 szklanki), świeżym tymiankiem, listkiem laurowym. Po ok 10 minutach wyciągamy tymianek i dokładamy słoiczek ajvaru (może być kupny) u mnie domowy (paprykę i bakłażan pieczemy ok. 30 minut w temp 180 stopni, ściągamy skórę, w garnku podduszamy pokrojoną cebulkę z czosnkiem, dokładamy paprykę i bakłażan, blendujemy, dodajemy przyprawy). Dusimy ok 20 minut. W tym samym czasie gotujemy ryż, jak na opakowaniu, po ugotowaniu dodajemy pokrojoną natkę pietruszki. Podajemy z ulubionymi warzywami, u mnie marchewka pokrojona w słupki skorpiona sokiem z limonki.