Przepis i sposób przygotowania na: Pyszne czekoladowe Cupcake
Miękka kostka masła do pieczenia 200g
12 łyżek cukru
4 roztrzepane jajka
2 czekolady (podzielone na kostki)
4 łyżki mleka
200g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50g kakao
Krem maślany:
2/4 szklanki mleka
2 szklanki mleka w proszku
2/3 szklanki cukru
350 g miękkiej kostki do pieczenia
16g cukru waniliowego
Dodatkowo: barwniki spożywcze, motylki cukrowe ,papilotki i inne dodatki do ozdabiania;)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
W misce na gładką masę ucieramy masło z cukrem, następnie nie przerywając ucierania dodajemy jajka i mleko. Wszsytko delikatnie mieszamy, oprócz tego do miseczki przesiewamy mąke, kakao i proszek do pieczenia. Mieszamy, tak aby wszystkie nasze składniki się połączyły w jednolitą masę. Blachę do muffinek wykładamy papilotkami. Wykładamy nasze ciasto do papilotek i w środek każdej babeczki wkładamy kostkę czekolady. Między czasie nagrzewamy piekarnik do 180C, kiedy piecyk jest nagrzany, możemy wstawić nasze babeczki. Pieczemy je około 20 minut ( w zależności od piekarnika) . Po wyjęciu, odstawiamy je do całkowitego wystygnięcia. W między czasie robimy krem maślany. Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy cukier waniliowy i zwykły. Wszystko razem gotujemy a później studzimy. Kostkę do pieczenia ucieramy mikserem, dodajemy ostudzone mleko i miksujemy do połączenia się składników. Stopniowo dodajemy mleko w proszku i dokładnie ucieramy. Gdy nasz krem jest gotowy, roździelamy go do czterech miseczek, i dodajemy do każdej z nich inny barwnik. Krem mieszamy, powstaje nam wtedy piękny kolor. Ja tym razem wybrałam czerwony, zielony, fioletowy i niebieski barwnik w żelu (wystarczy tylko jedna kropla). Nasz krem wyciskamy za pomocą końcówek cukierniczych. Na sam koniec ozdabiamy nasze babeczki jadalnymi cukrowymi motylkami, perełkami, lub kolorową posypką. Po udekorowaniu babeczek, wstawiamy je na jakieś 30 minut do lodówki, wtedy nasz krem stężeje. Wyglądają i smakują rewelacyjnie!:)