Przepis i sposób przygotowania na: Pyzy ziemniaczane
Kroki postępowania
Ziemniaki umyć i obrać ze skórki. Połowę ugotować, zemleć i ostudzić.
![Krok 1 - Pyzy ziemniaczane foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/pyzy-ziemniaczane7-2.jpg)
![Krok 2 - Pyzy ziemniaczane foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/pyzy-ziemniaczane8-2.jpg)
Ziemniaki gotowane i surowe połączyć. Wbić jajka, dodać obie mąki, sól, pieprz i połączyć.
![Krok 3 - Pyzy ziemniaczane foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/pyzy-ziemniaczane9-2.jpg)
![Krok 4 - Pyzy ziemniaczane foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/pyzy-ziemniaczane10-2.jpg)
Formować kuleczki nieco większe od orzecha włoskiego.
![Krok 5 - Pyzy ziemniaczane foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/pyzy-ziemniaczane11-2.jpg)
W garnku zagotować wodę, posolić i wrzucić pyzy. Mieszać łyżką cedzakową. Od momentu, gdy pyzy wypłyną na powierzchnię, gotować jeszcze około 7 minut. Podawać ze skwarkami lub sosem grzybowym.
![Krok 6 - Pyzy ziemniaczane foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/pyzy-ziemniaczane12-2.jpg)