Przepis i sposób przygotowania na: Rogale maślane z makiem i miodem
- przepis na pyszne rogale
- słodki deser
- rogaliki z makiem
Kroki postępowania
Do miski wsyp mąkę i zrób dołek. Wlej rozczyn z drożdży.
Rozczyn: Wodę letnią wymieszaj z łyżką cukru, czterema łyżkami mąki i drożdżami.
Masło rozpuść, dodaj do niego zimne mleko, jajko i miód, rozmieszaj.
Dodaj wymieszane masło z mlekiem, cukrem, jajkiem i miodem.
Wyrób ciasto i zostaw je na godzinę przykryte ściereczką.
Wyrośnięte i wyrobione ciasto podziel na dwie części.
Rozwałkuj (28 cm średnica).
Z jednej części wychodzi 8 rogali.
Zwiń rogale.
Posmaruj wierzch rogali rozbełtanym jajem i posyp zmielonym makiem.
Piecz na blaszce wyłożona matą do pieczenia 20 minut w 170 stopniach.