Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Rogaliki drożdżowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 kg
śmietana 18 proc 1 szklanka
margaryna 250 gram
jajko 2 szt
cukier 0,5 szklanki
drożdże 10 dag
cukier wanilinowy
cukier puder
marmolada

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki drożdżowe

Drożdże wymieszać z odrobiną cukru, łyżką śmietany i 2 łyżkami mąki. Odstaw do wyrośnięcia,a następnie dodaj do mąki wraz z margaryną, żółtkami, i resztą cukru, cukrem waniliowym i resztą śmietany. Dokładnie wyrób ciasto i odstaw do wyrośnięcia. Ciasto podziel na 4 części, każdą rozwałkuj na okrągły placek. Wykrój trójkąty, połóż na nich po łyżce nadzienia i zawiń rogaliki od szerszej strony do wierzchołka. Ułóż na blaszce, posmaruj białkiem i piecz około 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.C Po upieczeniu posyp cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak