Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

ROGALIKI DROŻDŻOWE

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 500 gram
masło 1 kostka
mleko 2% 100 ml
drożdże 1/2 kostki
jajko 2 sztuki
cukier 1 łyżka
dżem 1/2 słoika

Przepis i sposób przygotowania na: ROGALIKI DROŻDŻOWE

Kroki postępowania

1
Drożdże kruszę i umieszczam w naczyniu.
Krok 1 - ROGALIKI DROŻDŻOWE foto
2
Następnie wlewam mleko, dodaję cukrem, dokładnie mieszam i odstawiam na 20 minut w ciepłe miejsce celem wyrośnięcia. Masło siekam za pomocą noża, a następnie łączę je z mąką. Do mąki dodaję jajka i wyrośnięte drożdże. Całość wyrabiam do momentu Kiedy ciasto będzie gładkie, następnie formuję je w kulę i wstawiam na 3 godziny do lodówki. Po wyjęciu ciasta z lodówki dzielę je na dwie części.
Krok 2 - ROGALIKI DROŻDŻOWE foto
3
Ciasto cienko rozwałkowuję na kształt okręgu na blacie podsypanym mąką. Ciasto tnę na trójkąty.
Krok 3 - ROGALIKI DROŻDŻOWE foto
4
Na każdym kawałku ciasta nakładam odrobinę dżemu.
Krok 4 - ROGALIKI DROŻDŻOWE foto
5
Rogaliki zwijam od dłuższego boku, a następnie układam je na natłuszczonej blaszce.
Krok 5 - ROGALIKI DROŻDŻOWE foto
6
Rogaliki piekę w piekarniku nagrzanym do 190 C przez 18 minut. Po wyjęciu posypuję cukrem.
Krok 6 - ROGALIKI DROŻDŻOWE foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak