Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki francuskie z jajecznicą i szynką parmeńską
Ciasto pokroić na 6 trójkątów. Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić seler naciowy pokrojony na plasterki i podsmażyć, aż się zeszkli. Wbić 4 jajka, doprawić do smaku pieprzem i solą. Usmażyć jajecznicę. Lekko przestudzić.
Plasterki szynki pokroić wzduż na połówki. Na dłuższych bokach trójkątów ułożyć szynkę, na środek nałożyć łyżkę jajecznicy. Zwinąć w rogaliki, zaczynając od szerszej strony. Wierzch ciasta posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać sezamem. Ułożyć rogaliki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 17 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem. Podawać na ciepło lub na zimno.
Smacznego :)