Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki śniadaniowe
50 g roztopionego masła
1 jajko do posmarowania
mak do posypania
W mleku rozpuszczamy drożdże i cukier.
Mąkę mieszamy z solą, dodajemy rozczyn drożdżowy, olej, sok z cytryny, masło, jajka i zagniatamy ciasto. W razie konieczności podsypujemy mąką, ale ostrożnie, by ciasto nie wyszło za twarde. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi objętość.
Po tym czasie ciasto podzieliłam na dwie części. Każdą z nich rozwałkowałam na okrągły placek (na stolnicy podsypanej mąką) i nożem podzieliłam go na pół, następnie każdą połówkę znów na pół i każdą ćwiartkę na pół. Z jednego placka otrzymałam 8 trójkątów. Każdy trójkącik posmarowałam lekko masłem i zwinęłam, zaczynając od szerszej części.
Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do napuszenia (około 30 minut). Przed włożeniem do piekarnika smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem lub sezamem.
Pieczemy ok. 20-25 minut w temp. 200 st.