Przepis i sposób przygotowania na: Rolada szpinakowa z maślakami
Kroki postępowania
Szpinak rozmrażamy. Dusimy w garnku do momentu odparowania wody. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy. Wystudzony szpinak mieszamy z żółtkami i mąką. Białka ubijamy na sztywna pianę z dodatkiem szczypty soli. Do szpinaku delikatnie szpatułką dodajemy białka. Gotową masę przelewamy na dużą piekarnikowa blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wygładzamy wierzch. Wstawiamy do nagrzanego do 180*C piekarnika.
![Krok 1 - Rolada szpinakowa z maślakami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/rolada-szpinakowa-z-maslakami-1-2.jpg)
![Krok 2 - Rolada szpinakowa z maślakami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/rolada-szpinakowa-z-maslakami-2-2.jpg)
![Krok 3 - Rolada szpinakowa z maślakami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/rolada-szpinakowa-z-maslakami-3-2.jpg)
![Krok 4 - Rolada szpinakowa z maślakami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/rolada-szpinakowa-z-maslakami-4-2.jpg)
Podajemy z sosem czosnkowo chrzanowym (jogurt wymieszamy z chrzanem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem).
![Krok 5 - Rolada szpinakowa z maślakami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/rolada-szpinakowa-z-maslakami-5-2.jpg)