Przepis i sposób przygotowania na: Rolada "żyrafa" z bananem w czekoladzie
Kroki postępowania
Nagrzać piekarnik do 180°C. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Na blachę położyć papier do pieczenia. Z masy odjąć 4-5 łyżek ciasta i przełożyć do rękawa cukierniczego lub worka foliowego. Zrobić biały szkielet na wzór ciała żyrafy. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 1-2 minuty.
![Krok 1 - Rolada "żyrafa" z bananem w czekoladzie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/rolada-zyrafa-z-bananem-w-czekoladzie1-2.jpg)
Do reszty ciasta dodać kakao, wymieszać. Ciasto kakaowe wylać na podpieczony wzór. Ponownie włożyć do piekarnika i piec około 10 minut.
![Krok 2 - Rolada "żyrafa" z bananem w czekoladzie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/rolada-zyrafa-z-bananem-w-czekoladzie2-2.jpg)
![Krok 3 - Rolada "żyrafa" z bananem w czekoladzie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/rolada-zyrafa-z-bananem-w-czekoladzie3-2.jpg)
Zrolować na ścierce wzorkiem na zewnątrz. Pozostawić do ostudzenia.
Czekoladę i masło roztopić w kąpieli wodnej. Obtoczyć banany. Przełożyć na pergamin i dać do lodówki, tak aby czekolada zastygła. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywna masę. Wzdłuż brzegu ciasta ułożyć banany, a całość posmarować kremówką. Ponownie zwinąć i włożyć na 1-2 godziny do lodówki.
![Krok 4 - Rolada "żyrafa" z bananem w czekoladzie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/rolada-zyrafa-z-bananem-w-czekoladzie4-2.jpg)