Przepis i sposób przygotowania na: Roladki nadziewane suszonymi pomidorami w sosie grzybowym z prażoną kaszą
Roladki:
Plastry z indyka układamy na desce, przykrywamy folią i delikatnie rozbijamy.
Cebulę pokroić w piórka i usmażyć.
W ten sposób przygotowane mięso, smarujemy musztardą, oprószamy przyprawą uniwersalną, nakładamy plastry boczku, suszone pomidory, cebulę i delikatnie zwijamy w roladki na koniec spinając wykałaczką.
Tak przygotowane roladki oprószamy mąką, smażymy na rozgrzanej patelni na oleju z każdej strony na złoty kolor.
Sos:
W dużym rondlu na maśle smażymy cebulę, pora, czosnek, następnie dodajemy grzyby, wlewamy rosół, następnie śmietanę, mieszamy, gotujemy doprawiając do smaku przyprawą uniwersalną.
Do tak przygotowanego sosu wkładamy roladki i dusimy do miękkości mięsa.
Kasza:
Kaszę wysypujemy na blaszkę i wkładamy do nagrzanego piekarnika 180°C na pół godziny.
Następnie kaszę zalewamy zimną wodą i dokładnie płuczemy.
W garnku gotujemy trzy szklanki wody z olejem, dodajemy kasze pęczak i mieszamy. Kaszę gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut do miękkości.
W ten sposób przygotowaną kaszę po ugotowaniu doprawiamy do smaku przyprawą uniwersalną i pozostawiamy w garnku, aby się lepiej uprażyła i wchłonęła ostatki wody.