Przepis i sposób przygotowania na: Rolady z mięsa mielonego otulone boczkiem i zapiekane brukselki
Kroki postępowania
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. W misce mieszamy mięso mielone, jajko, namoczoną i odciśniętą bułkę, kaszę manna, czosnek, podsmażoną cebulę i zioła. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i wyrabiamy na jednolitą masę.
Papryki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w słupki.
![Krok 1 - Rolady z mięsa mielonego otulone boczkiem i zapiekane brukselki foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/rolady-z-miesa-mielonego-otulone-boczkiem-i-zapiekane-brukselki1-2.jpg)
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni i pieczemy rolady ok. 90 minut pod przykryciem.
![Krok 2 - Rolady z mięsa mielonego otulone boczkiem i zapiekane brukselki foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/rolady-z-miesa-mielonego-otulone-boczkiem-i-zapiekane-brukselki2-2.jpg)
Brukselki myjemy, jeśli są duże to kroimy na pół. W miseczce mieszamy oliwę z octem balsamicznym, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz. Przygotowaną marynatą zalewamy brukselki, mieszamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy pod przykryciem ok. 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 200 stopni.
![Krok 3 - Rolady z mięsa mielonego otulone boczkiem i zapiekane brukselki foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/rolady-z-miesa-mielonego-otulone-boczkiem-i-zapiekane-brukselki3-2.jpg)
Rolady z mięsa mielonego podajemy z brukselkami.
![Krok 4 - Rolady z mięsa mielonego otulone boczkiem i zapiekane brukselki foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/rolady-z-miesa-mielonego-otulone-boczkiem-i-zapiekane-brukselki4-2.jpg)