Przepis i sposób przygotowania na: Rosół z Kury
Wycinamy piersi z kurczaka na drugie danie .
Umytego i wypatroszonego kurczaka wstawiamy w dużym garnku zalanego dużą ilością wody.
Gdy rosół zaczyna się gotować my w tym czasie obieramy marchew, pietruszkę , seler (myjemy to wszystko razem z porem i obraną cebulą)
Marchew kroimy na dowolne wielkości , ja kroje marchew na pół i oby dwie połówki na 4.
Pietruszkę tak samo , a seler w sporą kosteczkę.
Por z talarki a cebulę całą.
Gdy już wszystko mamy obrane i umyte możemy wrzucać do naszego rosołu .
Gdy rosół się zagotuje będzie pływać po nim piana , trzeba ją zebrać siteczkiem lub łyżką.
Następnie płuczemy serduszka i wątróbkę i dodajemy do rosołu .
Do smaku wrzucamy kostkę rosołową oraz pieprzymy.
Przy końcu gotowania dosłownie 5min przed wyłączeniem dodajemy koperek , natkę pietruszki chyba że mamy świeżą lub mrożoną ale to nie ważne bo i tak dodajemy około 5min przed wyłączeniem rosołu.
Podajemy z makaronem , Smacznego :)