Masło podgrzać na patelni.Do rozpuszczonego masła dodać dokładnie umyte,wyczyszczone kurki.Kurki podsmażać przez moment na maśle,na niedużym płomieniu od czasu do czasu je mieszając,aż nieco zmiękną.W międzyczasie w szklance ciepłej wody rozpuścić kostkę rosołową(użyłam drobiowej).Do podsmażonych kurek wsypać ryż i całość podlać powstałym z wody i kostki rosołkiem.Obsypać zawartość patelni odrobiną czosnku granulowanego, zamieszać i przykryć patelnię pokrywką.Dusić ryż z kurkami pod przykryciem na małym płomieniu do momentu,aż ryż wchłonie płyn,całą ilość dolanego rosołku.Od czasu do czasu podnieść pokrywkę i wszystko zamieszać.Gdy rosołek zostanie już wchłonięty przez ryż i kurki i owy ryż nie będzie już surowy,a stanie się zjadliwy,bardziej miękki,ale nie nazbyt obsypać zawartość patelni sporą ilością tymianku.Po dodaniu tymianku zamieszać ryż z kurkami.Chwilkę jeszcze razem wszystko podsmażać czasami mieszając.Na sam koniec doprawić całość szczyptą soli i pieprzu.
Jest to bardzo aromatyczny posiłek o wyrazistym,przyjemnym smaku.Tymianek świetnie podkreśla smak kurek,pysznie dosmacza całe danie.Nie trzeba dodawać dużo soli do tej potrawy,gdyż kostka rosołowa zapewnia,że jest odpowiednio dosolona,wystarczy jedynie mała szczypta soli na sam koniec.