Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka śledziowa Joanny
• 20dag białej fasoli średniej wielkości
• Strąk papryki
• 4 cebule
• 4-6 ogórków konserwowych
• 2 łyżki kaparów
• Łyżka łuskanego słonecznika
• 2 łyżki oliwy
• Pół pęczka posiekanej natki pietruszki
Sos:
o Czubata łyżka musztardy
o Ćwierć łyżeczki tymianku
o 4łyżki oliwy
o Pieprz
Wcześniej namoczoną fasolę ugotować, ostudzić i
starannie odcedzić. Śledzie wyjąć z oliwy, osączyć
na papierowym ręczniku i pokroić w paski.
Trzy cebule pokroić w półplastry i podsmażyć na
złoto na oliwie.
Ostatnią cebulę pokroić w kosteczkę, paprykę- w
paski, ogórki- w półplasterki.
Rozdrobnione składniki wymieszać z fasolą, kaparami
i ziarnem słonecznika. Z musztardy, oliwy i 3 łyżek
przegotowanej wody przyrządzić sos, polać nim sałatkę,
wymieszać, doprawić do smaku, przełożyć do salaterki,
posypać natką.