Przepis i sposób przygotowania na: Schab na dziko z wolnowaru
2. Schab dokładnie nacieramy ziołową pastą i szczelnie zawijamy w kilka warstw folii spożywczej. Drewniana pałką lub wałkiem lekko zbijamy schab ze wszystkich stron. Odstawiamy do lodówki na 48 godzin.
3. Schab wyjmujemy z lodówki i doprowadzamy do temperatury pokojowej. Następnie odwijamy z folii i umieszczamy w misie wolnowaru. Dodajemy pieczarki i cebulę, zalewamy winem. Gotujemy na niskiej mocy przez 8 godzin.
4. Ugotowany schab wyjmujemy z sosu. Odlewamy 300 ml sosu i kilka pieczarek – zachowujemy na później do risotto. Resztę sosu przelewamy do rondelka, dolewamy 50ml wody z dwiema łyżeczkami mąki ziemniaczanej, łyżkę masła i gotujemy przez 3 – 5 minut cały czas mieszając, aż sos lekko zgęstnieje.
Schab podajemy z kopytkami lub ziemniakami.