Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Schabowy w mącznym cieście.

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

schab bez kości 2 kawałki, plastry
jajko 1 sztuka
mąka 2 czubate łyżki
Kucharek przyprawa uniwersalna 1 łyżeczka
woda
olej
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Schabowy w mącznym cieście.

Kroki postępowania

1
Mięso rozbiłam sobie tłuczkiem.Oprószyłam je przyprawami z obu stron(dałam trochę soli i pieprzu oraz dużo suszonej cebuli i pietruszki).
Krok 1 - Schabowy w mącznym cieście. foto
2
Do miski wbiłam jajko, rozbełtałam je i dosypałam do niego mąkę oraz 1 łyżeczkę kucharka oraz dolałam trochę wody(tyle, by ciasto było płynne, ale dość zawiesiste, nie trzeba dużo wody, ale trochę należy jej dodać, ponieważ bez niej jajko w połączeniu z mąką zanadto się "zbryla", ciężko by było bez wody obtoczyć w takiej samej mączno - jajecznej masie mięso).Wszystko dokładnie rozmieszałam na jednolite ciasto.Obtaczałam w cieście każdego kotleta.
Krok 2 - Schabowy w mącznym cieście. foto
3
Smażyłam kotlety na rozgrzanej patelni w sporej ilości oleju na niedużym płomieniu.Bardzo ciekawy smak, inny nieco od typowego smaku tradycyjnego, polskiego kotleta schabowego. Ale przyjemny smak i fajna alternatywa dla obiadu ze schabowym w roli głównej.
Krok 3 - Schabowy w mącznym cieście. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dodi 20.11.2013 17:16
fajny pomysł
fotoviderek 30.03.2013 07:10
Pyszny kotlet. Mniam, mniam :)
Konczi 02.01.2013 11:59
schabik zawsze dobry

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak