Przepis i sposób przygotowania na: sernik
Kroki postępowania
2 szklanki mąka,
`3/4 kostka margaryna,
2 sztuki jajko,
1/2 szklanka cukier,
1 łyżeczka proszek do pieczenia,
1 1/2 łyżki śmietana 18 proc
Mąkę wysypujemy na stoplnicę, wbijamy jajka ( ja dodałam 3 gdyż miałam malutkie). Dodajemy margarynę- siekamy nożem. Dodajemy cukier, proszek do pieczenia, mieszamy Zagniatamy . Dodajemy smietanę.Wszystko dokładnie wyrabiamy w celu uzyskania jednolitej konsystencji. Wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
2 łyżeczki skórka z pomarańczy,
1 kg ser w wiaderku,
5 sztuk jajko,
szczypta Sól,
1 szklanka cukier,
2 sztuki budyń waniliowy,
1 sztuka cukier waniliowy,
20 daag masło,
15 sztuk orzechy włoskie
do miski wkładamy ser z wiaderka, cukiier, żółtka, 2 bydynie, cukier waniliowy. Cienko kroimy masło. Wszystko ze sobą ucieramy.do miski wkładamy ser z wiaderka, cukiier, żółtka, 2 bydynie, cukier waniliowy. Cienko kroimy masło. Wszystko ze sobą ucieramy.dodajemy posiekane orzechy włoskie, skórkę kandyzowaną z pomarańczy ( http://www.doradcasmaku.pl/przepis/258797/kandyzowana-skorka-pomaranczowa.html) mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na pianę. Dodajemy do masy, delikatnie mieszamy.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temp 190 stopni, sprawdzamy np nożem czy ciasto jest gotowe.